Mevzuat Servisi
Mevzuat değişiklikleri ve dış ticaret gelişmelerinden haberdar olmak için e-posta adresinizi e-bülten listemize kaydedebilirsiniz.

Gümrük Genel Tebliği (Tahsilat İşlemleri) (Seri No: 2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tahsilat İşlemleri) (Seri No: 4)
6.01.2025
2 Seri Nolu Tahsilat İşlemleri Gümrük Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle;
- Yetkili müdürlük Gümrükler Genel Müdürlüğü oldu.
- Tahakkuk zamanaşımı maddesinde; tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı, ilk derece mahkemesinde dava açılması tahsilât takibini durdurur. İlk derece mahkemesince yükümlü aleyhine verilen karara karşı itiraz istinaf veya temyize gidilmesi, yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece, tahsilâtı durdurmaz.
- Gümrük vergileri ile para cezalarının kesinleşmesi maddesinde; idari itirazın reddedilmesi üzerine idari yargıya başvurulması halinde, nihai yargı kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren, söz konusu yargı kararına bir üst mahkeme nezdinde itiraz istinaf veya temyiz yoluna gidilmesi için gerekli olan otuz günlük süre içerisinde üst mahkemeye başvurulmaması halinde, söz konusu sürenin bitiminde vergi veya para cezası kesinleşir.
- Geri verme ve kaldırma maddesinde; Bir gümrük beyannamesine dayanılarak ödenmiş olan gümrük vergileri bu beyannamenin iptal edilmesi üzerine ilgilinin talebiyle geri verilir. Gümrük beyannamesinin iptalinin eşyanın tesliminden önce yapılması halinde ödenmiş gümrük vergilerinin geri verilmesine ilişkin talebin Gümrük Kanununun 46. maddesinde ve 70. maddesinin ikinci fıkrasında (20-45-30 günlük süreler); diğer iptal durumlarında iptal sebebine göre Gümrük Yönetmeliğinin 124. 125. 127. ve 129. maddelerinde belirlenen süreler (3 ay) içerisinde yapılması gerekir.”
- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca mahkemeler tarafından verilen idari para cezalarına karşı mahkeme kararının icrası kapsamında yine 5326 sayılı Kanunda öngörülen itiraz yolu izleneceğinden bu kararlara karşı Gümrük Kanunu uyarınca itiraz edilemeyecek ve uzlaşma talebinde bulunulamayacak.
- Yükümlülerin ölümü halinde gümrük vergi borçları, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup (atanmış-tayin edilmiş) mirasçılarına geçecek.
- İdari para cezasına muhatap olan yükümlünün ölümü halinde ise cezaların şahsiliği ilkesi uyarınca, bu cezalar mirasçılarından takip edilmeyecek ve cezaların tahsilinden vazgeçilecek.
- Gümrük vergilerinin ve para cezalarının tecil ve taksitlendirme taleplerinde gümrük müdürlüklerinin yetkili olduğu tutar üst sınırı 250.000 Türk lirasından 5.000.000 Türk lirasına çıkarıldı, üzeri talepler için gümrük ve dış ticaret bölge müdürlükleri yetkili olacak.
- Aylık taksitlerin ve diğer şartların, yükümlülerce yerine getirilmemesi durumunda borcun 15 gün (eski hüküm 7 gün idi) içinde ödenmesi gerekecek aksi takdirde teminat paraya çevrilerek cebren tahsile devam edilecek.
Resmi Gazete'ye ulaşmak için tıklayınız...
Saygılarımızla,
Mevzuat Servisi
Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için:
info@sanatgumruk.com mail adresimizden veya telefonla ulaşabilirsiniz.