Mevzuat Servisi

Mevzuat değişiklikleri ve dış ticaret gelişmelerinden haberdar olmak için e-posta adresinizi e-bülten listemize kaydedebilirsiniz.

Pazara giriş desteği ve Suudi SASO belgeleri

25.04.2025
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında şirketlerin pazara giriş belgelerine ilişkin giderlerinin %50 oranında ve şirket başına yıllık 15.260.421 TL’ye kadar desteklendiği belirtilmektedir.

5973 sayılı Karar çerçevesinde ihdas edilmiş olan Pazara Giriş Belgesi Desteğine İlişkin Genelge'nin Ek 1-B ekinde yer alan desteğe konu Pazara Giriş Belgeleri Listesinde kurum/kuruluş belgeleri bölümünde SASO (Saudi Arabian Standards Organization) tarafından düzenlenen belgelerin yer aldığı bildirilmektedir. SASO tarafından düzenlenen belgelere ilişkin İhracatçı Birliklerine iletilen destek ödeme başvurularının değerlendirilmesinde, uygulamanın yeknesak olmasını teminen Riyad Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıdan hareketle Bakanlığa ait görüşlerin aşağıda özetlendiği aktarılmaktadır.

Bilindiği üzere, Suudi Arabistan’da piyasaya arz edilen ürünlerin teknik regülasyonlara uygunluğunun elektronik ortamda (SABER) takip edilebilmesine yönelik SASO (Saudi Arabian Standards Organization) tarafından düzenlenen pazara giriş belgelerinin destek kapsamında olduğu ifade edilmektedir.

SABER belgesine başvurabilecekler Suudi Arabistan mevzuatı kapsamında ithalatçı, yerel üretici, Suudi Arabistan’da yerleşik kişiler ve Suudi kamu kurumları olduğu; uygunluk belgesinin, SASO tarafından akredite edilen kuruluşlarca düzenlenen ve ürünün teknik düzenlemelere uygunluğunu belgeleyen, düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl geçerli olan bir belge olduğu bildirilmektedir.

Öte yandan, sevkiyat sertifikası ise ithal edilen her gönderi için fatura bilgilerinin ve ürün adedinin yer aldığı SABER üzerinden düzenlenen belgeler olduğu belirtilmektedir. Söz konusu sevkiyat sertifikası, uygunluk belgesinin sisteme kaydedilmesinden sonra, ürünlerin Suudi Arabistan’a sevkiyata hazır olduğu aşamada düzenlendiği aktarılmaktadır.

Riyad Ticaret Müşavirliği’nce, Suudi ithalatçıların ülkeye ithal edecekleri her sevkiyatta yerine getirilmesi zorunlu bir prosedür olan SABER işlemini nadiren ihracatçı Türk firmalardan yürütülmesinin talep edildiğine dair bilgiler alınmış, söz konusu durum kapsamında SABER kaydının Suudi ithalatçıların bir sorumluluğu olduğu ve ihracatçı firmaların bu konuda müşterilerini Suudi gümrük müşavirlerinden yardım almaya yönlendirilmesinde fayda görüleceği ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenen sevk belgesi (shipment certificate) kapsamında ihracatçı firmalardan herhangi bir bedel tahsil edilmediği Bakanlığa bildirilmektedir.

Yukarıda yer alan bilgiler birlikte değerlendirildiğinde, SABER işlemini nadiren de olsa ihracatçı Türk firmalardan yürütülmesinin talep edildiği düşünüldüğünde uygunluk belgesinin destek kapsamında değerlendirilmesi ancak sevk belgesi (shipment certificate) kapsamında ihracatçı firmalardan herhangi bir bedel tahsil edilmediği göz önünde bulundurularak sevk belgesinin destek kapsamında değerlendirilmemesinin uygun görüldüğü aktarılmaktadır.


Kaynak: Evrim


Saygılarımızla,
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için:
info@sanatgumruk.com mail adresimizden veya telefonla ulaşabilirsiniz.
Sanat Gümrük Müşavirliği
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?