Mevzuat Servisi

Mevzuat değişiklikleri ve dış ticaret gelişmelerinden haberdar olmak için e-posta adresinizi e-bülten listemize kaydedebilirsiniz.

Kozmetik ve Hijyen Ürünleri İthalat Başvuruları

12.06.2025
Arjantin Ulusal Sağlık, Ulusal İlaç, Gıda ve Tıbbi Teknoloji İdaresi (ANMAT) tarafından yetkilendirilen kuruluşlarca pazarlama veya ücretsiz dağıtım amacıyla başlatılan kozmetik ve hijyen ürünleri ithalat başvuruları müdahale olmaksızın gerçekleştirilecek

Ulusal İlaç, Gıda ve Tıbbi Teknoloji İdaresi, faaliyetlerinden birini daha ortadan kaldırmıştır. Bu vesileyle, kozmetik veya hijyen ürünleri gibi kişisel kullanıma yönelik belirli sağlık ürünlerinin ithalatına artık müdahale edilmeyeceği duyurulduktan sonra, ANMAT'ın, kozmetik, ev hijyeni, diş kullanımı için ağız hijyeni ürünleri, harici kullanım için tek kullanımlık hijyen ürünleri ve bazı diğer hijyen ürünleri için ANMAT tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından pazarlama veya ücretsiz dağıtım amacıyla başlatılan ithalat izni başvurularına, müdahale edilmeyeceği belirlenmiştir. Bu düzenleme, tekerlekli sandalye, baston, tansiyon aleti gibi kişisel tıbbi ürünlerin satın alınmasına olanak sağlayan son dönemde yapılan değişikliklerin bir parçası olarak nitelendirilmektedir.

Resmi Gazete'de 10.06.225 tarihinde yayımlanan 4033/2025 sayılı Yönetmeliğe göre, kayıtlı ithalatçılar, sağlık otoritesi tarafından önceden değerlendirilmeye gerek kalmadan pazarlama veya ücretsiz dağıtım amacı şartıyla kozmetik, ev, ağız hijyeni, diş, harici kullanım için tek kullanımlık hijyen ürünleri ve vajina içi hijyen ürünlerini ülkeye ithal edebilecekler. Daha önce yayımlanan 3562/2025 sayılı yönetmelik, doğrudan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen prosedürler için müdahale zorunluluğunu ortadan kaldırmıştı; bu sefer, "bu kurum tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından pazarlama veya ücretsiz dağıtım amacıyla başlatılan ithalat izni başvurularına ithalat izni talepleri" sürecini de dahil etmektedir.

Ulusal yönetici Nélida Agustina Bisio tarafından imzalanan metinde, kararın yalnızca listelenen ürünlerin değil, aynı zamanda sergiler veya ticari gösteriler için tasarlanan numunelerin, bağış olarak gönderilen malzemelerin, test için laboratuvarlara gönderilen numunelerin ve belirtilen düzenlemeler kapsamındaki endüstriyel süreçlerde kullanılacak ilgili hammaddelerin ithalat prosedürlerini kapsadığı belirtilmektedir.

İlgili ürünleri ithal eden kuruluşlar, ürünlerin millileştirilmesinden itibaren 48 (kırk sekiz) saat içinde TAD platformu aracılığıyla "İthalat Bildirimi"ni (yeminli beyan şeklinde) sunmalıdır.



Kaynak: Evrim


Saygılarımızla,
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için:
info@sanatgumruk.com mail adresimizden veya telefonla ulaşabilirsiniz.
Sanat Gümrük Müşavirliği
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?